Zázemí sportu a behaviorálního zdraví OU

Zázemí sportu a behaviorálního zdraví OU
Článek z webu :

Jestli jste si mysleli, že návrh budovy pro Fakultu umění  je „poměrně nešikovný“, návrh budovy pro Univerzitní zázemí sportu a behaviorálního zdraví pro Ostravskou univerzitu nastavuje laťku šílenosti do zcela jiných výšin. Děsivé je, že tento návrh klidně prochází schvalovacím procesem a blíží se k záměru realizace.

Proč je záměr zcela odtržen od reality. Mnohé určitě uchvátí vizualizace budovy. Plno prvků, sklo, ocel, levitující běžecký ovál. Fungují něco jako „wow efekt“, podobný tomu, když jde dítě kolem výlohy hračkářství a nutně chce hračku, která se mu zalíbila. V tu dobu však nemyslí na náklady a u této stavby ani na funkčnost  a údržbu po dobu životnosti objektu.

Zdá se, že za každou cenu muselo být navrhnuto mohutné schodiště, kolem kterého následně vznikla budova. Samotná schodiště jsou někde otevřená, někde krytá prosklenou konstrukcí. Je navrženo v několika úrovních, z nichž jen malá část plní i funkci přístupové komunikace. Prostřední, nejmohutnější schodiště, vás dostane pouze přímo do běžecké dráhy.  Údržba skleněných zastřešení schodišť nebude vůbec jednoduchá a levná.

Vznášet se má vesmírná stanice ISS obíhající planetu. Ne běžecký ovál v Ostravě. Vykonzolovaný běžecký ovál je opět navržen jako prosklený. Zde údržba skleněných ploch také nebude jednoduchá. Samotná konstrukce bude ze statické a finančního hlediska velmi nákladná. Nad vykonzolovaným oválem se nachází další běžecký ovál. Dle umístění tribun se zde očividně počítá s diváky. Bohužel navržená konstrukce, jako jsou komunikační jádra a zastřešení oválu opět proskleným zastřešením na ocelové konstrukci, diváka od závodníků odděluje. Divák ztrácí kontakt se závodníky.

Prapodivné zastřešení oválu a tribun, ale hrací plochy už ne je také velmi nekoncepční. Povšimněte si také podivného vjezdu do podzemních garáží, nad kterým se jen pro jakýsi efekt dělají dvě lávky.

Celkové stavba působí jako špatně poskládaný sklo-ocelový Tetris, který se vysypal na Černou louku. Návrh působí spíše komicky, než reprezentativně. Stavba je na následný provoz a údržbu velmi nákladná a neekonomická. Investice přesahuje půl miliardy Kč pro 170 studentů. Na stavbu bohužel neproběhla architektonická soutěž.

Nechceme rozhodně tvrdit, že se u návrhu má  myslet pouze na cenu. Ale návrh by měl aspoň být v rozmezí designu sportovních staveb, které vznikají v dnešní době, můžete vidět např. na Archdaily.

Vizualizace záměru:

zdroj: zakazky.osu.cz / ostrava.cz



Celý článek „Zázemí sportu a behaviorálního zdraví OU“ na msstavby.cz

You may also like...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *